Хрониките

Хрониките

За краля на Азон – Авелог, или както е по-известен Кра- лят-орел, се знае, че е имал интересен, изпълнен с множество тайни плодотворен живот, заради който в тогавашните и в последвалите времена всички са му завиждали.
По негово време не са се свършили бедните и не са изчез- нали злосторниците, но не са останали недовършени делата му, нито са го сполетели нещастията, присъщи на другите ко- роновани глави.
Разказва се, че е прероден орел, че от малък се е научил да лети и през време на цялото си управление често и задълго изчезвал. За тези му внезапни отсъствия се носят всевъзможни легенди. Някои от тях описват как е ходил по невиждани мес- та, срещал се е с ангелите, които живеели невидими около нас, обучавал се е при Велите, дори е пътувал в миналото и там се е запознал с Вахром Велики и с Кралица Нефеда.
Други твърдят, че заедно с кралския си живот е водил и такъв на обикновен човек, пътуващ търговец, който е имал къща, жена и деца. И докато всички мислели, че е бил на път по търговски сделки, в действителност той е бил крал. Така тълкуват и факта, че не се е оженил, а е осиновил дете от наро- да и го направил престолонаследник.
Твърди се още, че в дълбока старост излетял за последен път, достигнал височината на слънцето, оттам се спуснал надо- лу като камък и се пръснал на милиони парченца. Затова в хро- никитенееостаналонитоописание, нитодатанасмърттаму.
Повечето легенди за Краля-орел почиват на действителни случки и преживелици, които възнамерявам да разкажа. Само нелепата история за смъртта му е пълна измислица. Авелог никога не видя смъртта и аз съм живото доказателство за това!